Online geneesmiddelen kopen? Dit moet je weten

 

Vorig jaar spendeerden 8,4 miljoen Belgen in totaal meer dan 10 miljard euro aan de online aankoop van producten en diensten, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de BeCommerce Market Monitor. Het grootste deel van die online aankopen zijn diensten, zoals vliegtuigtickets en accommodatie, maar ook producten gaan vlot over de virtuele toonbank.

Zo zit ook de online verkoop van geneesmiddelen in de lift, al is dat niet zonder risico’s … Er bestaan immers heel wat illegale websites, die soms moeilijk te onderscheiden zijn van de betrouwbare webwinkels. Een gevaarlijke trend, want volgens recente schattingen is minstens 50 % van de via illegale internetsites verkochte geneesmiddelen nagemaakt of vervalst.

Toch kan je een aantal voorzorgen nemen om veilig én legaal je huisapotheek aan te vullen vanuit je luie zetel.

Wat mag en niet mag

Voor je aan het webwinkelen gaat, moet je weten dat het in België verboden is geneesmiddelen op voorschrift online te bestellen. Je mag ze wel reserveren op de website van je apotheek, om ze nadien af te halen mét je voorschrift.

Ook voor je huisdier kan je niet terecht bij de online apotheek. De online verkoop van geneesmiddelen voor huisdieren is namelijk verboden.

Wat je wél online mag bestellen:

  • geneesmiddelen voor menselijk gebruik zonder voorschrift;
  • medische hulpmiddelen (bv. steriel materiaal, verbanden, condooms, enz.)

Welke webwinkels zijn veilig?

Je mag alleen medicijnen kopen in de webwinkel van een apotheek die erkend is door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de Orde der Apothekers.

Een online apotheek moet immers aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De webwinkel moet verbonden zijn aan een officiële apotheek – een louter online apotheek is dus verboden. De verantwoordelijke apotheek moet ook duidelijk vermeld staan op de website.
  • Op de website moeten àlle geneesmiddelen worden aangeboden die zonder medisch voorschrift verkrijgbaar zijn. De apotheker mag dus niet bepaalde (bv. duurdere) producten aanprijzen ten koste van andere (goedkopere) producten.
  • De informatie over een geneesmiddel moet volledig én identiek zijn aan de informatie in de bijsluiter.

Wees ook op je hoede voor websites die de indruk geven dat ze helemaal legaal zijn door een online consultatie aan te bieden. Die praktijk is immers illegaal, en alleen maar bedoeld om de vereiste van een medisch voorschrift te omzeilen!

Zo herken je een erkende online apotheek

In principe kan je een erkende online apotheek herkennen aan het FAGG-logo, maar dat is jammer genoeg ook makkelijk te kopiëren. Raadpleeg daarom altijd zelf de lijst van erkende online apotheken op de website van het FAGG.

Alleen zo weet je zeker dat de site waarop je wilt bestellen, veilig en betrouwbaar is.

Wat zijn de risico’s?

  • Gezondheidsrisico: als je medicijnen koopt die niet gecontroleerd werden, riskeer je namaakproducten te krijgen die giftige stoffen bevatten, of te grote of te kleine dosissen van de werkzame stof. Het spreekt voor zich dat je daarmee mogelijk je gezondheid in gevaar brengt!
  • Sancties: ook op juridisch vlak riskeer je met een zware (financiële) kater achter te blijven. Jaarlijks worden door de douane massa’s pakketten onderschept met illegaal bestelde geneesmiddelen van buiten de Europese Unie. Dat gaat niet alleen over erectiestimulerende middelen, voedingssupplementen of homeopathische middelen, maar steeds vaker ook over antibiotica, pijnstillers enzovoorts. Doe je zo’n bestelling, dan riskeer je een geldboete tot 15 000 euro en een gevangenisstraf van 1 maand tot 1 jaar.

En de meest zekere oplossing …

… ga bij de minste twijfel gewoon langs bij een apotheker in de buurt. Je bent er niet alleen zeker van de kwaliteit van de geneesmiddelen, maar krijgt er ook al het nodige advies over het correcte gebruik ervan. En niets is belangrijker dan je gezondheid, toch?

Weet jij genoeg over online geneesmiddelen kopen?

Ben je van plan online geneesmiddelen te bestellen? Neem dan eerst nog een kijkje op deze website en test je kennis!

Bronnen:

www.becommerce.be

www.radio2.be

http://www.geneesmiddelen-via-internet.be/nl/