Beoefen je een gevaarlijke of extreme sport?

 

Zin om te starten met duiken, klimmen, boksen of paardrijden? 

Laat het me zeker weten!

Zelfs skiën of snowboarden kan een invloed hebben op de tussenkomst van je ongevallen-, overlijdens- of hospitalisatieverzekering als het misloopt. 

Ben je goed beschermd?

Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij wordt je sport al dan niet als gevaarlijk beschouwd. Daarom is het belangrijk om de algemene voorwaarden van je contracten goed te lezen en je verzekeringen te herzien als bepaalde activiteiten uitgesloten zijn of je sport als gevaarlijk wordt beschouwd.

Naargelang je contracten bekijk ik dan of een bijpremie van toepassing is, en of ik je een andere specifieke dekking moet voorstellen. Als je contracten niet aangepast zijn, kan je verzekeraar bij een schadegeval namelijk weigeren tussen te komen.

Respecteer de wet, de veiligheids- en gedragsregels

Welke sport of hobby je ook beoefent: je moet altijd de geldende wet en specifieke regels naleven. Doe je dit niet, dan loop je het risico niet vergoed te worden. Voorbeelden:

  • Geen voorrang verlenen tijdens het skiën
  • Off-piste skiën zonder de toestemming van de plaatselijke bevoegde autoriteiten en zonder begeleiding van een erkende gids
  • Duiken zonder voorafgaande medische controle of alleen duiken
  • Geen helm dragen tijdens een race op een circuit
  • Openbare gebouwen beklimmen

Gebruik dus altijd je gezond verstand en wees gedisciplineerd. Vergeet niet dat regels er zijn voor jouw veiligheid en die van anderen… niet om je plezier te vergallen. 

De verzekeringen van je club 

Als je lid bent van een club, ben je meestal gedekt door een collectieve verzekering. Informeer je echter goed over de exacte inhoud van de dekking. De vergoeding is vaak beperkt en er zijn heel wat uitsluitingen.

Beoefen je je sport regelmatig of maar af en toe? In België of in het buitenland? Je club kan je informeren over een extra specifieke verzekering die je nodig kan hebben.